Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

Mikä on SM-viikko?

SM-viikko on urheilun monilajitapahtuma, jossa neljän päivän aikana tuhannet urheilijat kilpailevat lajiensa SM-mitaleista.

Mallia kotimaiselle SM-viikolle on haettu Ruotsista, jossa ”SM-veckan” on ollut menestys jo usean vuoden ajan.

Kaikkien aikojen ensimmäinen suomalainen SM-viikko järjestettiin helmikuussa 2016, ja silloin mukana oli jo 22 lajia ja 1500 urheilijaa. Tapahtuma keräsi kiitosta niin lajiliitoilta kuin kilpailijoiltakin. Paikan päällä kisatapahtumia kävi seuraamassa viisituhatta katsojaa ja Ylen kotikatsomoihin välittämät kilpaurheilun jännitysnäytelmät keräsivät hyvät katsojaluvut. SM-viikko 2016 palkittiin Urheilumarkkinointiteko-palkinnolla Suomen Urheilugaalassa.

Seuraavan kerran kisattiin heinäkuussa 2017 Tampereella. Tällöin lajikirjo oli kasvanut lähes 30:een ja urheilijoita oli mukana lähes 3000.  Kesällä 2018 siirryttiin Vantaalle, jossa mukana oli 17 lajia.  Vantaa toimi isäntäkaupunkina myös heinäkuussa 2019, jolloin kisattiin maalla, vedessä ja ilmassa yhteensä 23 lajin SM-mitaleista.

Vuonna 2020 SM-viikko järjestettiin Joensuussa tammi-helmikuun taitteessa. Mukana oli 12 lajia sekä näytöslajeja. Korona-pandemian vuoksi Salon SM-viikko siirtyi kesään 2022.

SM-viikkoa tehdään ja toteutetaan Suomen Olympiakomitean, mukana olevien lajien ja lajiliittojen välisenä yhteistyönä. Tapahtuman operatiivisesta toteutuksesta vastaa KOKO Tapahtuma OSK  yhdessä Ylen ja isäntäkaupungin kanssa.