Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

Valjakkourheilu

Perinteisesti valjakkourheilu on mielletty enemmän talviurheiluksi, jonka kaksi eri muotoa ovat valjakkoajo (nome style) ja valjakkohiihto (nordic style). Valjakkohiihdossa on kolme eri tyyliä: valjakko- eli pulkkahiihto (pulka style), koirahiihto (skijoring) ja yhdistetty (combined). Kilpailuja kaikissa talvilajeissa järjestetään ympäri Suomen joulukuusta huhtikuulle lumitilanteesta riippuen.

Valjakkohiihdossa on kolme eri kisamuotoa;koirahiihto, pulkkahiihto sekä edellä mainituista koostuva yhdistetty. Koirahiihdossakoira vetäävaljaissa hiihtäjää. Hiihtäjä jakoira ovat kytkettyinä toisiinsa joustavalla vetonarulla. Tämä laji on talven lajeista helpoin aloittaa, sillä varusteita ei tarvita vielä kovin paljon. Lajin kilpailumatkat vaihtelevat 5–20 kilometrin välillä.Valjakkohiihto eli pulkkahiihtoon lajina todellinen koiran työmotivaation mittari kun matka on usein 10–15 km ja perässään koira vetää pulkkaa, jossa painoa on A-koirilla 0,7 x koiran paino ja B-koirilla 0,5 X koiran paino. Lisäksi pulkan perässä tulee vielä hiihtäjä.Yhdistetyssämennään ensimmäinen kierros pulkkaperässä ja toinen kierros koirahiihtona yhden kierroksen pituuden ollessa 5–7,5 km. Yhdistetyn yhteislähtö mittaa koiran sosiaalisista käyttäytymistä kuten myös ohitustilanteet ladulla ja lisäksi vaihtopaikalla koiran on oltava hallinnassa niin, että oma vaihtoalue löytyy ja pulkan irrotus käy mahdollisimman helposti.

Valjakkourheilu SM-viikolla

Kontiolahden ampumahiihtostadionilla kisataan koirahiihdon ja yhdistetyn SM-titteleistä 1.-2. helmikuuta.

Naisten ja miesten yhdistetyn SM-kilpailuita voi seurata suorana Yle Areenasta lauantaina 1.2. klo 11 lähtien ja samana iltana jälkilähetyksenä TV2:ssa klo 19.30 alkaen.

VAPAA PÄÄSY!