Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

Taekwondo

Taekwondo on olympialaji, joka tarjoaa kansainvälisestä kilpaurheilusta kiinnostuneille lähes rajattomat kehitysmahdollisuudet

Taekwondo on olympialaji, joka tarjoaa kansainvälisestä kilpaurheilusta kiinnostuneille lähes rajattomat kehitysmahdollisuudet. Taekwondo on samalla myös perinteinen kamppailulaji, itsepuolustuslaji ja kuntoliikuntamuoto. Laji tarjoaa erittäin monipuolisen ja haastavan harrastuksen, jota kaiken ikäiset voivat harjoitella omien tavoitteiden ja kiinnostuksen mukaisesti.

Taekwondo sopii erittäin hyvin lasten harrastukseksi. Lajin harjoituksissa lapsi oppii nopeasti keskittymään annettuihin ohjeisiin ja ohjaamaan omaa tekemistään niiden mukaisesti. Lisäksi lapsi oppii kunnioittamaan muita harjoittelijoita ja toimimaan yhteisten sääntöjen puitteissa. Lajitaitojen kehittyessä lapsen itseluottamus kasvaa, jolloin hänellä on paremmat edellytykset toimia niin harjoitussalilla kuin sen ulkopuolellakin.

KILPAILUSÄÄNNÖT PÄHKINÄNKUORESSA

Ottelu
Taekwondon kilpaottelu (kyorugi) on täyskontaktiin perustuvaa kamppailua, jossa myös päähän kohdistuvat potkut ovat sallittuja. Täyskontaktin vuoksi ottelijoilla on rintapanssari, käsi- ja jalkasuojat, alasuojat, hanskat, hammassuojat sekä kypärä. Voimakkaasti potkupainotteisen ottelun luonne on nopeaa ja liikkuvaa, koska säännöt kieltävät mm. kiinnipitämisen ja vastustajan kaatamisen sekä lantion alapuoliset potkut. Otteluissa on reaaliaikaisesti toimiva elektroninen pisteenlasku, minkä ansiosta katsojat voivat helposti seurata näytöltä pistetilanteen kehittymistä. Suorituspisteitä ottelussa saa:

– vartaloon osuvasta lyönnistä1 piste
– vartaloon osuvasta potkusta 2 pistettä
– päähän osuvasta potkusta 3 pistettä
– vartaloon osuvasta selän kautta pyörähtävästä potkusta 4 pistettä
– päähän osuvasta selän kautta pyörähtävästä potkusta 5 pistettä

Liikesarjat
Taekwondon liikesarjakilpailuissa urheilijat esittävät ennalta määrättyjä liikesarjoja (poomsae) joko yksin, pareittain tai ryhmissä. Arvostelutuomarit arvioivat esitysten teknistä puhtautta (accuracy) ja esityksen uskottavuutta (presentation). Korkein mahdollinen pistemäärä suorituksesta on 10,0, josta esityspisteiden osuus on 60% ja teknisen puhtauden 40%.

Liikesarjoissa kilpaillaan myös freestyle-sarjoissa, joissa kilpailijat kehittävät itse esitettävän liikesarjan, joka sisältää taekwondotekniikoita ja akrobatiaa. Freestyle-liikesarjaan on määritelty pakollisia tekniikoita ja osioita, jotka on oltava esityksessä mukana. Freestylessa voi kilpailla yksilösarjan lisäksi pareittain tai ryhmässä.

Lue lisää Suomen Taekwondoliiton sivuilta.

Facebook @STKDL
Twitter @STKDL_

Taekwondo SM-viikolla

Lauantaina 1.2. käydään Joensuu Areenassa taekwondon ottelun ja liikesarjojen SM-kilpailut.  Ottelussa käydään kadettien, nuorten ja yleiset sarjat (C1, B1, R1), liikesarjoissa kaikkien ranking-sarjojen mukaiset sarjat (pl. elimination). Kilpailujen aikataulut, kilpailijalistat ja tulokset julkaistaan kilpailun kotisivuilla osoitteessa https://www.suomentaekwondoliitto.fi/sm-kilpailut/

Yle Areenan kautta voi seurata suoraa lähetystä klo 15 alkaen, TV2 näyttää finaalit jälkilähetyksenä klo 16.40 alkaen.

Taekwondon saloihin pääsee tutustumaan jo perjantaina 31.1. järjestettävässä lajikokeilupäivässä.

VAPAA PÄÄSY!

 

Kuva: Suomen Taekwondoliiton kuvapankki/Ville Lehtinen