Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

Crosskart

Crosskart on suosittu laji lähes kaikissa Pohjoismaissa.

Norjassa ja Ruotsissa ajettu crosskarteilla kilpaa 80-luvulta lähtien. Laji on noussut nopeasti varsinkin 2000-luvun aikana todella suosituksi luokaksi. Crosskartit rantautuivat kilpaluokaksi Suomeen kaudelle 2012.

Crosskartin on tarkoituksena toimia ponnistuslautana nuorille kuljettajille, jotka haluavat ajaa kilpaa asfaltilla/soralla/jäällä/lumella rallityyliin. Tämä luokka takaa nuoremmillekin kuljettajille mahdollisuuden ajaa kilpaa eri pintamateriaaleilla vauhdikkaasti, mutta turvallisesti.

Laji on periaatteessa kartingia vastaava, mutta kehittää kuljettajaa rallicross ominaisuuksiensa puolesta sora/jää/lumi- ja rallipuolelle. Autolla voi ajaa sekä kesällä että talvella, soralla, asfaltilla, lumella ja jäällä. Auto on kaikin puolin edullinen ja helppo tapa aloittaa rallicrossin ajaminen jo nuorena.

Crosskart-luokat

Crosskart Mini
Kuljettajan tulee täyttää minimissään 6 vuotta sinä vuonna kun aloittaa kilpailemisen, luokassa voi ajaa sen vuoden loppuun kun täyttää 11 vuotta. Moottoreina ovat Raket 120 kartingmoottori tai enintään 270 cc nelitahtimoottori vapaakytkimellä. Moottoria ei saa virittää ja Crosskartin maksinopeus on 60 km/h.

Crosskart 85
Kuljettajan tulee täyttää minimissään 9 vuotta sinä vuonna kun aloittaa kilpailemisen, luokassa voi ajaa sen vuoden loppuun kun täyttää 13 vuotta. Moottoreina ovat 85 cc motocrosspyörän moottorit, merkki on vapaa mutta moottori tulee olla vakio. Crosskart 85 maksinopeus on 80 km/h.

Crosskart 125
Kuljettajan tulee täyttää minimissään 12 vuotta sinä vuonna kun aloittaa kilpailemisen, luokassa voi ajaa sen vuoden loppuun kun täyttää 16 vuotta. Moottoreina käytetään 125 cc motocrosspyörän moottoreita ja karting moottoreita, merkki ja viritysaste ovat vapaita. Kaasuttimen enimmäiskoko on 39 mm.

Xtrem Junior
Xtrem-luokka junioreille iältään 12-16 vuotiaille (sinä vuonna kun täyttää 12-vuotta). Luokassa lähtökohtana NEZ Xtremen tekniset säännöt. Turvavarusteet Xtrem-luokan mukaisesti. Eroavaisuudet normaaliin Xtrem-crosskarttiin: Moottori 600cc, moottoria rajoitetaan kierrosluvun rajoittimella (9000 rpm). Iskunvaimentimet vain yksisäätöiset. Renkaat kuten 125 luokassa.

Xtrem
Kuljettajan tulee täyttää minimissään 16 vuotta sinä vuonna kun aloittaa kilpailemisen. Moottorit nelitahtisia ja neljä sylinterisiä 600cc tai 750cc moottoripyörän moottoreita, Xtrem rungot ovat NEZ Xtrem määräysten mukaiset.

Lisätietoa löydät osoitteista https://www.autourheilu.fi/lajit/paataso-1/ ja  https://www.finrx.fi/

Kuva: AKK-Motorsport/Niko Turunen

Crosskart SM-viikolla

Crosskart-talvisarjan ensimmäinen osakilpailu ajetaan SM-viikolla Joensuun raviradalla. Tervetuloa paikan päälle katsomaan, kun yhdet maailman nopeimmista crosskart-autoista ajavat talviolosuhteissa piikkirenkailla kelloa vastaan. Mukana myös junioriluokkia, joten kaikille ja kaikenikäisille löytyy nähtävää! Varikkoalue on avoinna kaikille.

Kilpailu alkaa sunnuntaina 2.2. klo 10 ja isompien luokkien finaalit alkavat noin 13.30. Online-tulosseuranta, osallistujalistat ja tarkempi aikataulu löytyy täältä: https://www.joeua.fi/kilpailut/finrx-joensuu/

Finaalilähetys suorana Areenassa klo 13.30 alkaen ja jälkilähetyksenä TV2:ssa samana iltana klo 20.15.

Crosskart on myös mukana lajikokeilupäivässä Joensuu Areenalla perjantaina 31.1.

VAPAA PÄÄSY!