Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

Ratamelonta

Ratamelonta on fyysisesti raskas kestävyyslaji, jossa kilpaillaan radalla kilpakumppaneita ja kelloa vastaan

Veden kulkuvastus asettaa suuret vaatimukset ylävartalon kestävyys- ja voimaominaisuuksille. Laji vaatii voimakestävyyttä, nopeutta, aerobista ja anaerobista kestävyyttä sekä hyvää koordinaatio- ja tasapainokykyä. Hyvän melojan tulee olla vahva, räjähtävä ja kestävä, mutta myös teknisesti taitava.

Ratamelonnassa käytetään kilpakajakkeja ja avokanootteja. Kanoottityyppejä on kaksi kajakki (K) ja kanadalaiskanootti (C). Suomessa melonta on keskittynyt lähes yksinomaan kajakkiin. Kajakissa melojat istuvat ja käyttävät kaksilapaista melaa. Kanadalaiskanootissa melojat ovat toispolvi-asennossa ja melovat yksilapaisella melalla. Sekä kajakissa että kanadalaiskanooteissa kilpaillaan yksiköissä (K-1, C-1) ja kaksikoissa (K-2, C-2).

SM-kilpailuissa melotaan eri matkoja (200 m, 500 m, 1000 m ja 5000 m). Suorat matkat (200 m, 500 m ja 1000 m) kilpaillaan radalla, jossa kullakin melojalla on oma 9 metriä leveä rata. Radat on erotettu toisistaan poijuilla. Pitkät matkat (5000 m) melotaan kierroskilpailuna yleisön edessä. Ensimmäinen maalilinjan ylittänyt meloja tai miehistö voittaa kilpailun.

Lisätietoja  täältä.

Ratamelonta SM-viikolla

SM-viikolla nähdään Suomen parhaat huippumelojat Kaukajärvellä. Lauantaina melotaan aamupäivällä sähäkkä ja räjähtävä 200 metriä ja iltapäivällä raastava 1000 metriä. Sunnuntaiaamu avataan 500 metrin kisalla ja päivän päättää 5000 metrin kierroskilpailu. Yksikkökisassa on luvassa tiukkaa yksilöiden välistä taistoa; kaksikossa taas vaaditaan kahden melojan saumatonta yhteistyötä. Mukana on myös Special Olympics -lähdöt kehitysvammaisille melojille.

Kilpailutapahtuma on maksuton.

TV2 lähettää ratamelonnan 500 metrin kisat naiset, miehet ja special olympics sunnuntaiaamuna klo 10.00-10.50.

Kilpailuaikataulu: http://www.pirkkamelojat.fi/kilpailut/sm1-2017