Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

Kahvakuulaurheilu

Kahvakuula on voimailuvälineenä huomattavasti vanhempi kuin levytanko.

Kahvakuulaurheilu, alkuperäiseltä nimeltään girevoy sport (GS), on urheilulaji, jossa nostetaan yhtä tai kahta kahvakuulaa mahdollisimman monta kertaa 10 minuutin aikarajan sisällä. Nykymuotoinen kahvakuulaurheilu on Neuvostoliitosta alkunsa saanut tekniikka- ja taitolaji, jossa tarvitaan voimaa ja kestävyyttä, sekä liikkuvuutta ja toistomäärien kasvaessa myös nopeutta. Lajin valtamaat tulevat edelleenkin entisen Neuvostoliiton alueelta, mutta viime vuosina länsimaat ovat kirineet eroa kiinni.

Nostomuodot ovat työntö ja tempaus, kuten painonnostossa. Näiden yhteistulos muodostaa biathlonin eli kaksiottelun. Kolmas nostomuoto on long cycle (LC) eli rinnalleveto-työntö, jossa kilpaillaan omana lajinaan.

Kilpailuissa sarjat jakaantuvat kuula- ja kehonpainoluokittain. Säännöissä on määritelty millainen on hyväksyttävä työntö- tai tempaustoisto ja mitkä virheet tai puutteet aiheuttavat toiston hylkäämisen. Kisoissa tuomari valvoo suoritusta ja laskee hyväksytyt toistot.

Lajissa nostetaan mestaruus-, amatööri- ja veteraanisarjoissa. Lisäksi Suomessa mukana on ollut myös ns. kuntosarja.

Kahvakuulaurheilu SM-viikolla

Kahvakuulamaraton on yksi kahvakuulaurheilun muodoista. SM-viikolla kilpaillaan juuri kahvakuulamaraton, tarkemmin sanottuna yhden kuulan puolimaraton. Jokainen osallistuja saa valita kuulakoon vapaasti (naisilla minimipaino on 14 kg ja miehillä 20 kg). Eri painoisilla kuulilla on kertoimet, joilla toistot kerrotaan pisteiksi. Eniten pisteitä saanut voittaa oman sarjansa (ei siis välttämättä eniten toistoja tehnyt).

Mielenkiintoista kahvakuulaurheilua voi nähdä Myyrmäen Energia Areenassa lauantaina 6.7. klo 9 alkaen. Kahvakuulaurheilumaratonin ratkaisut on katsottavissa myös Yle Areenasta klo 13.30, ja TV2:sta klo 14.45.