Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

Kädenvääntö

Kädenvääntö on maailman nopein kamppailulaji

Kädenväännön alkuperästä ei ole historiallista tietoa, mutta laji jossain muodossa on varmasti yksi vanhimmista tavoista mitellä voimia koko ihmiskunnan historiassa. Varsinaisen kilpakädenväännön katsotaan alkaneen vuonna 1967, kun Maailman kädenvääntöliitto WAF (World Armwrestling Federation) perustettiin ja samana vuonna järjestettiin ensimmäiset viralliset MM-kilpailut USA:ssa.

Kädenvääntöä on harrastettu niin istuen kuin seisten lajiin tarkoitetuilla erikoispöydillä. Vuodesta 1994 kisoissa on käytetty vain seisomapöytää, liikuntarajoitteisilla edelleen istumapöytää. Kisoissa käytetään ns. cup-kaavioita, jolloin vasta toisesta hävitystä väännöstä putoaa pois pelistä.

Lajille ominaista on myös kamppailu-urheilun ominaispiirteet, joten kyky lukea vastustajien vahvuudet ja heikkoudet ja niiden hyödyntäminen omassa suorituksessa. Kokenut kilpailija pyrkii lukemaan sekä psyykkaamaan vastustajaansa ja rakentamaan suunnitelmansa vastustajan heikkouksia hyödyntäen, taktinen osaaminen on suuri osa kilpailua voiman ja tekniikan ohella.

Kilpailun kulku

SM-viikolla kädenväännössä kilpaillaan pro-sarjoissa. Kyse on painoluokkaurheilusta, jossa sarjat määräytyvät painon, sukupuolen ja vääntävän käden mukaan, eli kilpaillaan sekä oikealla, että vasemmalla kädellä.

Kilpailu väännetään WAF:n hyväksymällä virallisella kädenvääntöpöydällä ja ottelua valvoo kaksi virallista tuomaria, joista toinen on pöydän päätuomari ja toinen aputuomari. Tuomareiden ensisijainen tehtävä on valvoa kilpailijoiden turvallisuutta kilpailutilanteessa mahdollisten loukkaantumisten ehkäisemiseksi. Lisäksi tuomarit katsovat, että ottelijat noudattavat sääntöjä ja antavat niiden rikkomisesta varoituksia ja virheitä

Kädenvääntöottelu alkaa kilpailijoiden kuuluttamisella pöytään ja heillä on 30 sekuntia aikaa saada molempia tyydyttävä ote, tämän jälkeen pöydän päätuomari katsoo, että ottelijoiden kädet ovat keskilinjassa eli tasapuolisesti molemmille, peukalon rystynen on näkyvissä ja ranteet suorassa, tämän jälkeen ottelu lähtee käyntiin tuomarin komennolla Ready Go!

Ottelun voittaa se kilpailija, joka saa vastustajan käden tai sen ranteesta ylimenevän osan iskutyynyyn tai sen tasalle.

Ottelun alkaessa otteet voivat myös irrota johtuen kovasta käsien paineesta, silloin ottelijoiden kädet sidotaan yhteen remmillä ja vääntö suoritetaan uudelleen kädet yhteen sidottuna.

Lisätietoa kädenväännön säännöistä ja muustakin lajiin liittyvästä: www.skvl.net

Kädenvääntö SM-viikolla

Ensimmäistä kertaa SM-viikolla mukana olevan kädenväännön SM-mitaleista otellaan Myyrmäessä lauantaina 6.7. Kilpailun aikataulu ja muuta tarpeellista tietoa löytyy osoitteesta http://www.skvl.net/index.php?page=kilpailut
Lisätietoja myös kisan Facebook-tapahtumasivulta: https://www.facebook.com/events/2371328236415023/

Oikean käden finaalit on nähtävissä suorana lähetyksenä Yle Areenassa lauantaina klo 18 alkaen. Lähetys TV2:ssa alkaa samana iltana klo 20.05.

KISATAPAHTUMA ON MAKSUTON

Otsikkokuva: Aleksi Olkinuora