Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

Roller derby

Vauhdikas rullaluistimilla pelattava kontaktilaji, jota pelataan ovaalinmuotoisella radalla

Roller derby on kontaktipitoinen joukkuelaji, jota pelataan quad-rullaluistimilla ovaalilla radalla. Radalla on kummaltakin joukkueelta kerrallaan viisihenkinen ketju, ja pelisuunta on vastapäivään.

Molemmissa ketjuissa on yksi pisteidentekijä eli jammeri, jolla on kypärässään tähti. Muut radalla olevat pelaajat ovat runkopelaajia eli blokkereita. Jammerit tekevät omalle joukkueelleen pisteitä kiertämällä rataa ympäri mahdollisimman monta kertaa ja ohittamalla pakassa olevia vastapuolen pelaajia. Ohitus eli piste lasketaan lantion ohittaessa vastustajan lantion. Blokkereiden pelialue eli pakka määritetään muiden blokkereiden mukaan: heidän tulee olla lähellä toisiaan ja lähellä vastapuolen pelaajia. Tässä pakassa blokkerit puolustavat mm. estämällä vartaloillaan vastustajan jammeria etenemästä ja hyökkäävät omalle jammerilleen mm. estämällä vartaloillaan vastustajan puolustajia.

Puoli minuuttia kestävän jäähyn saa mm. pelialue- tai pelisuuntarikkeistä tai sääntöjenvastaisesta kontaktista. Selkään, päähän tai etureiden alle kohdistuneet taklaukset ovat kiellettyjä, samoin vastustajan pelaajaan käsin tarttuminen tai käsillä työntäminen. Vastustajaa ei saa taklata väärään suuntaan luistellen tai pysähtyneenä. Pelaajia ei saa ohittaa radan ulkopuolelta.

Yhdessä joukkueessa voi olla 15 pelaajaa. Peli kestää 2 x 30 minuuttia ja erät koostuvat maksimissaan kaksiminuuttisista jameista, joiden välillä voidaan vaihtaa ketjuja. Se joukkue, jolla on pelin päättyessä enemmän pisteitä, voittaa. Roller derbyssä pelikielenä on englanti, joten suurin osa pelitermistöstä on englanniksi tai englannin kielestä lainattuja.

Lisää infoa täältä:

Facebook @rollerderbyfinland
Twitter @FINrollerderby

Roller Derby SM-viikolla

SM-viikolla lauantaina 6.7. kamppaillaan Tikkurilan urheilutalossa naisten roller derbyn suomenmestaruudesta. Turnauksessa kullasta ja kunniasta pelaa neljä Roller Derbyn SM-sarjan parasta joukkuetta: Dirty River Roller Derby Turusta, Helsinki Roller Derbyn B-joukkue Queen B’s, Kallio Rolling Rainbow’n B-joukkue Kinapori Fistfunkers Helsingistä, sekä hallitseva suomenmestari Oulu Roller Derby Shitty City Rollers.

Joukkueet pelaavat ensin välierät ja välierien voittajat siirtyvät kultapeliin, jonka Yle televisioi suorana Areenaan klo 15.00 alkaen, ja Yle TV2:ssa lähetys alkaa klo 15.30. Pronssiottelu pelataan finaalin jälkeen. Ennen mitalipelejä yleisöllä on mahdollisuus kokeilla quad-rullaluistelua turvallisesti Helsinki Coast Quads Roller Derbyn ohjauksessa.

Aikataulu
9.30 Ovet auki
10.00–11.30 Välierä 1: Helsinki B (sarjan 1.) vs Kallio B (sarjan 4.)
12.00–13.30 Välierä 2: Oulu (sarjan 2.) vs Turku (sarjan 3.)
13.30–14.30 Avoin luistelukokeilu. Tervetuloa kokeilemaan quad-rullaluistelua Helsinki Coast Quads -joukkueen johdolla!
15.00–16.30 SM-finaalipeli (välierien voittajat)
17.00–18.30 SM-pronssipeli (välierien häviäjät)

Finaaliturnauksen tapahtumasivu Facebookissa: https://www.facebook.com/events/1100157786835037/

TAPAHTUMAAN ON VAPAA PÄÄSY