Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

Taitolento

Taitolento on moottori- tai purjelentokoneilla suoritettava arvostelulaji

Kilpataitolentosuoritus lennetään moottori- tai purjekoneilla rajatussa ilmatilassa (“boxissa”), jonka vaakasivujen mitta on 1000 metriä, yläraja 1200 metriä ja alaraja kilpailuluokasta riippuen 100-450 metriä. Kilpailusuorituksen arvostelee 4-7 tuomaria. Arvostelu perustuu lentosuorituksen geometriseen puhtauteen eli pisteitä vähennetään kulmavirheistä, epäsäännöllisistä ympyrän kaarista, epäsymmetriasta jne.

Kilpailuohjelmassa on luokasta riippuen  8 – 12 arvosteltavaa liikettä. Liikkeet rakentuvat perusliikkeistä, joita ovat mm. erisuuntaiset linjat, silmukat tai niiden osat ja kierteet.  Jokaisella liikkeelle lasketetaan vaikeuskerroin tarkoin määritellyillä säännöillä. Kertomalla tuomarien arvosanalla vaikeuskerroin saadaan suorituspisteet. Eniten pisteitä saanut kilpailija on voittaja. Kisoissa on 2 – 3 kilpailulentoa. Jokaisella lennolla on erilainen ohjelma, joista osa on tiedossa etukäteen, osa annetaan kilpailijoille vasta kilpailupaikalla (”tuntematon”) eikä sitä saa harjoitella ilmassa etukäteen.

Taitolennossa kilpaillaan viidessä eri luokassa sekä moottori- että purjelentokoneilla:
Primary on alin, jossa lennetään helppoja ja yksinkertaisia liikkeitä,
Sportsman
Intermediate
Advanced
Unlimited on korkein ja vaativin luokka

Taitolento SM-viikolla

Tervetuloa seuraamaan taitolennon SM-kilpailuja Helsinki-Malmin lentokentälle. Suomen Ilmailuliitto (SIL) täyttää tänä vuonna 100 vuotta ja sen kunniaksi taitolennon suomenmestaruuskilpailut järjestetään ensimmäistä kertaa Helsinki-Malmin historiallisella lentoasemalla. Kilpailulentoja suoritetaan torstaina ja perjantaina 4.-5.7. Aikataulut, osallistujalistat ym. löytyy osoitteesta https://taitolento.fi/?fbclid=IwAR2SRgSfPJ9ZDSc62RP9mbFNoezDn6D5HIuoNi5nunURO0GMJCPgwMFe5PU

Tapahtumaan on vapaa pääsy

 

Kuvat: Mikko Maliniemi